dimarts, 6 de febrer del 2007

Heretat Navàs 2004 D.O. Montsant

Etiqueta Heretat Navàs 2004 de Les Terrasses del Montsant, D.O. MontsantAquest D.O. Montsant de l'enòleg Joan Milà, primer fruit del celler Terrasses del Montsant S.L., és un dels meus descobriments vitivinícoles que m'ha produït més satisfacció darrerament -i així és també com ho consideren tots aquells als qui els he donat a conèixer L'Heretat Navàs-.
Tot seguit us enumero les raons per les quals em sembla que és un vi imprescindible:




  1. En primer lloc per les seves característiques organolèptiques, es a dir, per com és. L'Heretat Navàs 2004 expressa a la perfecció què significa créixer vigilat per la Serra de Llaberia i la Serra del Montsant, i alhora sentir-se ben cuidat i esperonat per algú que creu amb el teu potencial. Per això l'Heretat Navàs és un vi carregat de color i de fruites madures, degut a un sòl pobre i rude i a un clima extrem i rigorós, que sap mostra-se elegant, equilibrat i refinat gràcies al bon treball del seu creador. Al "copatge" hi trobem les autòctones garnatxa i carinyena (també anomenada samsó), que combinen a la perfecció amb les forànies cabernet sauvignon i syrah.

  2. En segon lloc, per que crec haver trobat un "filó de vins" i no em refereixo al Montsant que, per suposat, és una mina tot ell, si no a l'autor d'aquest vi, a l'enòleg Joan Milà, un reputat enòleg que ha estat professor a la Rovira i Virgili i assessor de nombres bodegues arreu de l'Estat.
    Ja havia tingut el gust de provar algun Mas Comtal anteriorment, l'Antitstiana (12€) i el Mas Comtal Negre (6€) i aviat un Petrea (22€) que tenim a casa esperant-nos, i també sabia que col·labora amb Carmelo Rodero (D.O. Ribera del Duero). Però arrel de L'Heretat Navàs, m'he documentat sobre aquets wine-maker -tal com a ell li agrada anomenar-se-, i he descobert una pila de bons vins; a destacar dos vins del celler Vall de Baldomar (D.O.Costers del Segre), el Cristiari d'Alòs Negre (8€) i el Cristiari Blanc (6€) elaborat amb varietats centreeuropees: Müller Thurgau i Pinot gris.
    En fi, per mi s'ha convertit en un divertimento seguir-li la pista a aquest "wine-maker".

  3. Pel seu preu, per què no dir-ho. Els 7,90€ que costa, és un factor a tenir en compte i que, en molts casos, pot arribar a ser determinant. Crec que l'Heretat Navàs té una bona relació qualitat preu. Personalment m'ha agradat més aquest vi que alguns altres que gairebé el doblen en preu.

  4. Pel seu potencial. Cal dir que l'Heretat Navàs 2004, tan sols és el primer fruit del Celler Terrasses del Montsant, el que augura un futur esplèndid tant per al celler com per a nosaltres els consumidors.

  5. El cinquè motiu és absolutament personal. Per mi, una flixanca (gentilici femení de Flix), també ha estat una sorpresa que aquest vi s'elabori a la Ribera d'Ebre, concretament a La Serra d'Almos (veure la localització a Google Maps). La D.O. Montsant s'estén al voltant de la D.O.Q. Priorat i agafa dos pobles de La Ribera d'Ebre. La Serra d'Almos n'és un i l'altre és Darmós, on també hi ha un celler que ens agrada força, el Celler Joan d'Angera. Finca l'Argatà (13€) és el més conegut d'aquest celler.

Contraetiqueta
Este vino está lleno de vida interior. Como un joven reflexivo dispuesto a cambiar el mundo. Su color y aroma, así como su fuerza y capacidad le permiten entablar diálogos interesantes en la mayoría de los platos, salvo, quizás ante el marisco y el pescado hervido. También disfruta del placer de escucharse a si mismo tomando copas en solitario. En su ADN se descubre garnacha, mazuela, cabernet sauvignon, syrah y roble francés.
Le conviene una temperatura de 13 a 15ºC.


Aquest vi és ple de vida interior. Com un jove reflexiu disposat a canviar el món. El seu color i flaire, així com la seva força i capacitat li permeten entaular diàlegs interessants en la majoria dels menjars, excepció feta, potser davant del marisc i el peix bullit. També gaudeix del plaer d'escoltar-se a sí mateix prenent copes en solitud. En el seu ADN es descobreix garnatxa, samsó, cabernet sauvignon, syrah i roure francès.
Li convé una temperatura de 13 a 15ºC.

Celler: Terrasses del Montsant S.L.
Preu: 7,90€ (Verema i Collita, Pl. Joanic Barcelona)

Apa, proveu-lo i digueu-me què us ha semblat.

2 comentaris:

  1. Aquest és un molt bon vi. Si no m'equivoco Marmellans també és un Montsant i té un preu encara més assequible; a més el negre és força correcte. M'agradaria saber si existeix un Marmellans blanc i si és equiparable al negre en preu i qualitat.
    Salut
    Montse Safari

    ResponElimina
  2. Efectivament, el Marmellans és un D.O. Montsant que s'elabora a la Cooperativa de Capçanes, una cooperativa de començaments del segle passat que ha sabut modernitzar-se. A part del Marmellans negre (2,50€), també tenen un Marmellans rosat (2,75€) i un de blanc (2,75€), tal i com tu demanaves. Al seu web (www.cellercapcanes.com/) tenen fitxes de tots els seus vins, que son bastants, menys dels Marmellans. El Celler Capçanes és el que elabora el vi dels jueus i fan un monovarietal de garnatxa, el Cabrida, que és excepcional. Cal dir que els monovarietals de garnatxa són difícils d'elaborar, en el sentit que és complicat obtenir un bon resultat. El paradigma dels 100% garnatxa és L'Ermita del Priorat (Álvaro Palacios).

    ResponElimina