dissabte, 31 de maig del 2008

La Penedesfera i el tast de vins i caves

Tap de cava amb bombolles al fons, foto de Blai Carda

Foto: Blai Carda, Global Image Projects, Sant Sadurní d'Anoia


El propers dies 13 (divendres) i 14 (dissabte) de Juny a la població de Gelida (Alt Penedès) es celebraran les primeres Jornades de la Penedesfera.

Durant aquests dies, els assistents* a les jornades podran gaudir d’una oferta força variada de xerrades i taules rodones sobre gairebé tot allò que comprèn la blogosfera en general i el Penedès en particular: les xarxes ciutadanes, els negocis o la política a la xarxa, el territori o la cultura blocaire.
Però el Penedès a més de tot això o millor, per sobre de tot, és vinya, és vi i és cava i per aquest motiu, els organitzadors han tingut a bé organitzar un taller de tast de vins i caves que serà conduït per qui escriu aquest bloc, és a dir, jo mateixa.

Per al taller de tast es comptarà amb la col·laboració de Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i Vins i Caves Gramona.

L’objectiu del taller és el de fomentar la cultura del vinícola entre els blocaires de la zona, a la vegada que animar-los a escriure i comentar sobre aquest tema de cabdal importància tant en la història com en el futur d’aquestes comarques.
Per tant, el taller estarà obert a tothom, tant als que no tinguin experiència amb el tast de vins, com a aquells que estiguin interessats en conèixer de més a prop la comunitat que formem els blocs sobre el món del vi.

Durant el que serà pròpiament el tast, es degustaran tres caves i tres vins blancs de Gramona.
Els caves aniran des d’un cava amb perfil jove i fresc, a d’altres caves que ja amb criança i més complexitat. Crec que serà una bona manera de veure els diferents tipus d’elaboració del cava i d’aprendre a escollir el cava més indicat per a cada moment.
Pel que fa als tres vins blancs escollits per al tast, també podem dir que es podran apreciar molt fàcilment les característiques que els fan diferents entre sí i el seu per què. Les preguntes bàsiques que ens hem fet tots quan hem començat amb el tast de vins.

Des d’aquí us vull animar a participar al taller i a que engrandiu la comunitat d’enoblocaires.
El lloc serà el Saló d’Espectacles de l’Unió del Casal Gelidenc (C/ Major 8-10, Gelida) i l'hora les 8 del vespre del divendres 13 de juny.

* El taller de tast, així com els altres actes de les Jornades, són gratuïts i estan oberts a tothom. No cal inscripció prèvia.

Jornades de la Penedesfera
Triptic de les Primeres Jornades de la Penedesfera (PDF)

Penedesfera

12 comentaris:

  1. Que vagin molt bé el taller i el tast, Pilar. Segur que disfrutaràs l'ocasió i ho faràs de primera. Jo pensaréen tu i m'ho miraré de lluny amb melangia.
    Salut
    Joan

    ResponElimina
  2. Hola Joan,
    Moltes gràcies pel teu comentari.

    Doncs sí, l'objectiu serà disfrutar i fer disfrutar del vi a tots els participants.
    Es partirà d'un nivell inicial, i crec que, més important que impartir nocions i coneixements, és transmetre la passió pel vi.

    Salut!
    Pilar.

    PD: Jo també pensaré en tu des de la distància, i espero no "haver de recordar-me'n de la teva santa mare" ;-)
    Segur que no, era broma, Joan.
    A veure si fem el brindis i xarrem de tot plegat.

    ResponElimina
  3. Sí, hem de trobar una bona ocasió, perquè darrerament tu no ets massa a la xarxa i jo no sóc massa a la vida de cada dia en el món del vi: tot plegat, potser fem massa coses!
    I estic segur que sí que t'en recordaràs de la meva familia, però perquè passaràs segur una bona estona. I els vins que has triat són agraïts i la gent els entendrà bé, segur!
    Sort!
    Joan

    ResponElimina
  4. És clar Joan que me'n recordaré, i serà per a bé.
    Doncs mira que fa temps que em ronda pel cap d'anar a l'Enoteca d'Italia i no trobo mai el moment... crec que ja va sent hora.
    Què et sembla? un bon vi, un lloc agradable i una companyia millor... ma che volete de più?

    Salut!
    Pilar.

    ResponElimina
  5. Hola Pilar,

    Enhorabona, aquests del Penedès han triat sens dubte una bona "conductora" per aquest tast.

    Aixì que, no cal dir-ho... estic amb el Joan! segur que t'ho pasaràs molt bé!!

    Una abraçada,


    Fins aviat

    ResponElimina
  6. Hola Calamar,

    "Aquest del Penedès" que em va recomanar és precisament el Joan.

    Amb que s'ho passin bé els assistents, i no comencin a badallar, ja em donaré per satisfeta ;-)

    Una abraçada,
    Pilar.

    ResponElimina
  7. Ahhh, doncs ara ho entenc tot!

    En Joan sap el que es fa. I tu també, per suposat. Aixì que la cosa no pot fallar.

    Per cert, crec que els vins que heu triat poden ser molt didàctis: un cava fresc, un de mitja criança (un dels meus preferits aquest Imperial '04), i un de més de 5 anys en rima... la diferencia serà força interesant de trobar!!

    Llàstima que aquell dia no podré ser-hi present...

    Salut,

    ResponElimina
  8. Doncs sí Calamar,

    La gent de Gramona s'ha implicat força amb l'organització del taller de tast i aportaran productes força interessants.

    Com bé dius tu, serà força interessant i útil per a l'aprenentatge del tast de caves, poder tastar i contrastar simultàniament aquests tres tipus de perfils diferents que pot mostrar un cava.

    Salut!
    Pilar.

    ResponElimina
  9. Che cosa voglio di più? Prendere un bichierino di buon vino con te!!! E un piccolo pasto non mi sembrerebbe male!!!
    Sí, Calamar i Pilar, no he volgut fer èmfasi en la tria de vins i caves, però crec que està molt encertada per a un tast que es preveu força multitudinari.
    Que vagi molt bé, i a disfrutar-ho!
    Joan
    PS. Ci sentiamo e faciamo appintamento!

    ResponElimina
  10. Donde "appintamento", "appuntamento".
    Joan

    ResponElimina
  11. Ciao Joan!
    Io credo que io capito tutto, ma io no poso ecrire come te... demano disculpes pel meu italià macarrònic :-(

    Doncs sí, el fet que l'acti pugui ser multitudinari, m'inquieta una mica, pel fet que amb el repartiment de mostres es pot fer feixuc i alentir-se, això amb el cas de que no ens quedem sense!!!!

    Bé, ja quedarem per comentar-te com ha anat tot plegat.

    Salut!
    Pilar.

    ResponElimina
  12. Hola Pilumm,

    Gràcies pel teu comentari. M'alegra saber que gaudíssiu de la xerrada tant com dels vins, i que a més la trobéssiu didàctica.

    Pel que fa al Gessamí, vaig estar dubtant fins al darrer moment en si servir-lo el primer o el darrer dels tres, per que realment és tan embriagador que fàcilment ens pot tapar els altres dos. Però el trobo un vi molt indicat per acompanyar plats amb una certa contundència d'aromes, com alguns formatges, un risotto, etc.

    Bé, espero que ens continuem veient per aquest món del vi i endavant amb Cata Club!!!

    Salut!
    Pilar.

    ResponElimina