dimarts, 29 de gener del 2008

Les paraules del vi


El proper dilluns 4 de febrer, els aficionats al vi tenim una cita amb el programa de TV3 Caçadors de Paraules, ja que la propera setmana, el programa tractarà i "investigarà" com sempre sobre el terreny, les paraules del vi (video del programa).

Si voleu arribar al dilluns amb la lliçó ben apresa, feu un cop d'ull al següent enllaç:
Diccionari del vi de Xavier Rull (© Universitat Rovira i Virgili / Enciclopèdia Catalana, 1999).

Segur que hi trobareu els equivalents al català dels mots castellans "antociano", "bazuquear" o "bazuqueo", "duela", "escobajar", "trasegar". O al contrari, sabeu què és un "barret de brisa" per exemple?

8 comentaris:

  1. Hola Pilar,
    Gràcies per el recordatori!, és un programa interessant..i el del dilluns per evidents motis!.
    Miraré de fer-li una ullada al diccionari del vi per estar preparadet!.
    Fins aviat!
    Joan

    ResponElimina
  2. Hola Joan,
    Encantada de llegir-te per aquí!

    "Caçadors de paraules" és un programa que ens diverteix bastant i a més a Jose, que no és un “vallisoletano” corrent, li interessa força.
    Jo espero no perdre’m aquest capítol en concret per que tinc la sensació que el meu lèxic vitivinícola català està més aviat avinagrat, de tant oxidat que el tinc!!!!
    Els que no l’hagin pogut veure o vulguin repetir, trobaran el video a la seva web. Ja hi posaré un enllaç.

    Salut!
    Pilar.

    ResponElimina
  3. Ja us anava seguint..però ara que estic actualitzant el meu blog "m'atreveixo" a entrar-hi!.
    Jo vaig estar 5 anys visquent a Valladolid..de petitet. El meu pare hi va treballar molts anys..per les fàbriques de Renault. Encara hi vaig de tant en tant, doncs hi tinc bons amics..i aprofito per anar a visitar cellers amics (Yllera, Cepa21, i Emilio Moro..els germans Moro els conec bastant bé, vàrem treballar junts una temporada, quan encara no estàven cap-ficadíssims en el món del ví!).
    Bé Pilar..ja ens anirem veient per quí!
    Salut!!
    Joan

    ResponElimina
  4. Hola Joan,

    Sí, ja he vist que ha reprès la publicació d'articles al teu blog i, per cert, força interessants!
    No és el lloc de parlar-ne aquí, però comparteixo la teva reflexió sobre les dinàmiques de grup i el símil amb els transport i les velocitats m’ha semblat molt encertat.

    Doncs quines casualitats, el pare de Jose també hi va treballar molts anys a la Renault. Tan de bo tingués tants contactes com tu en el món vi. Bé, Jose té un cosí a la cooperativa de Cigales i tot i que els claretes no estan malament, no es pot comparar!!
    Em sembla que el proper cop que anem a Valladolid et demanaré un d’aquests contactes ;-)))

    Bé, doncs ja ens continuarem trobant, aquí o a qualsevol altre lloc de la xarxa.

    Salut!
    Pilar.

    ResponElimina
  5. La pregunta potser seria "Algú de Valladolid no ha tingut contacte, dircete o indirecte, amb la Renaul?"!!! Perquè qui no l'ha tingut amb els cotxes segur qe l'ha tingut amb el vi i en no pocs casos, en ambues vessants.
    Jo no em miro aquest programa, però els meus fills se'l miren amb delit.
    Estaré al cas, merci per recordar-ho!
    Joan GP

    ResponElimina
  6. Hola Joan,

    Doncs sí, no es tan difícil com trobar-te amb un esquimal al mig del desert, però no està gens malament. Vull dir que dues persones amb procedències diferents i que comparteixen l’afició pel vi, acabin coincidint a un blog (fins a aquí tot normal) i resulta que els seus respectius pares han treballat a la mateixa factoria, no sé, potser un expert en estadística i probabilitat ens diria que és més fàcil que ens toqui la rifa!!!

    Doncs jo sí que el miro Caçadors de Paraules. A Jose li agrada força i a mi, ara ja no tant, però al començament li veia un enfocament lingüístico-centrista que no m’agradava gens. De l’estil de les expedicions que es feien fa segles per a conèixer tribus indígenes de l’Àfrica tropical.

    Salut!
    Pilar.

    ResponElimina
  7. Una mica com anar a descobrir les "paraules de la tribu", lingüística ètnica, vaja...
    Ja m'ho miraré, si hi penso...
    Merci
    Joan

    ResponElimina
  8. Hola Joan,

    Doncs sí, és una mica com si els que no parlem català central fóssim gent que viu aïllada en el temps i l'espai. La riquesa del llenguatge és aquesta diversitat que hi ha en la nostra parla. Jo soc partidària de fomentar-la i de no veure-la com un fet aïllat i curiós, sinó com a quelcom viu. Tant amb el llenguatge com en els vins estic encontra de l’estandardització (la qual cosa no vol dir que no respecti el que és normatiu).

    Si et passa per alt o no el pots veure programa del dilluns, crec que al dia següent ja hauran penjat el video a la seva web. Si és així, ja actualitzaré el post i hi posaré un link.

    Salut!
    Pilar.

    ResponElimina