diumenge, 6 d’octubre del 2013

La primera Volta

Primera sortida de la Volta Ciclista a Catalunya (6 de gener de 1911)

Es decideix que la "Volta" ciclista a Catalunya tingui categoria nacional, estigui reservada tant a professionals com a amateurs amb llicència de la UVE i es corri segons les normes de l'entitat rectora del ciclisme espanyol. Com que no hi ha bones carreteres per anar de Lleida a Girona, la comissió organitzadora opta per fer un recorregut que uneixi Barcelona amb Tarragona (97km), aquesta ciutat amb Lleida (111km), i una darrera etapa entre la capital de Segrià i Barcelona (157km). Per fer la competició més dura i, per tant, més emocionant i èpica per als lectors d'El Mundo Deportivo (seguint l'exemple del que havia fet l'any anterior Henry Desgrange incorporant alguns terribles colls dels Pirineus al Tour que van disparar la venda del diari L'Auto, organitzador de la cursa), es decideix celebrar la primera "Volta" els primers dies de gener de 1911; concretament, la sortida de Barcelona es fa el dia de Reis des de l'avinguda de la Reina Elisenda, just a l'alçada de la plaça de Sarrià.
Si a la lògica duresa de les carreteres d'aquells temps hi afegim les inclemències meteorològiques de l'època de l'any, ja es pot entendre que la primera edició de la "Volta" és una empresa només a l'abast d'autèntics atletes. La sortida es fa sota una cortina de pluja que no remet fins gairebé a Tarragona. El glaç envaeix la calçada en alguns trams de la segona etapa i provoca caigudes i, encara més perocupant per als corredors, abonyegament de rodes i quadres. I la tercera etapa es disputa amb un fortíssim vent de cara que fa acumular un important retard als corredors. Però el velòdrom del carrer de Sant Jordi de Sants és ple de gom a gom d'una gentada impacient que vol aplaudir i saludar els herois.
Quan Sebastià Masdeu creua la meta en primer lloc el públic no pot més i es llença a la pista enfervorit. Masdeu ha guanyat la primera i darrera etapa. En aquesta ha perdut una sabatilla en travessar una riera plena de llot, però un pagès li ha deixat la seva espardenya i així, literalment amb una sabata i una espardenya, recupera els 15 minuts perduts, atrapa els seus companys i els venç. Van començar la primera "Volta" 34 corredors i només l'acaben 22; alguns arriben amb hores de retard, quan els guanyadors ja celebren el triomf amb un bon àpat gràcies a les 500 pessetes de premi al guanyador.
"Volta" a Catalunya 1911-2011
Un segle d’esport i país
Rafael Vallbona
Cossetània, 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada