divendres, 29 de desembre del 2006

Per començar, anem de compres

Per a parlar o escriure sobre vins, el més indicat és tastar-los, i per a tastar-los, el més segur és que abans els haurem hagut d'anar a comprar. Per això volia començar aquest blog dedicat als vins anant de compres.

Malgrat aquesta intenció, el primer post que va sortir publicat no va ser aquest, sinó el que vaig fer servir per a testejar com es veuen els vídeos de Visuarios.com que la gent publica als seus blogs. El vídeo que vaig triar és aquest que t'ensenya com obrir una ampolla de vi (a l'estil yanki): The art of drink wine presentation.

Bé, doncs ara que hem recuperat aquest post de l'oblit, anem-nos-en de compres (per Barcelona)!!!
Vila Viniteca
Començarem per un celler que és tota una referència mundial, es tracta de Vila Viniteca (Carrer Agullers 7 de Barcelona, barri del Born), que gràcies a l'acurat treball del seu propietari, Joaquim Vila (vegeu el reportatge de El Mundo Vinos en motiu de la Fira Alimentaria), ha passat de ser un colmado -precisament enguany s'han complert 75 anys des de que el seu avi el va obrir- a convertir-se en un dels principals centres distribuïdors de vi arreu del món. Molts de vosaltres coneixereu Quim Vila per que és una de les tres veus del programa La forquilla de Catalunya Informació.
A Vila Viniteca hi trobareu tota mena de vins, no hi són tots, però no us els acabareu. Hi ha vins de totes les denominacions d'origen catalanes i espanyoles, vins de França, d'Austràlia, Califòrnia, Xile, etc. A més hi trobareu whiskis, portos, tokajs, caves, xampanys, etc.
Els menys avessats al consum del vi no us hi sentireu fora de lloc, la selecció és tan àmplia que també hi ha lloc (vins i pressupost) per als que s'inicien.
A part de vins, al carrer Agullers també hi trobareu una botiga de delicatessen que de fet ocupa l'espai de l'antic colmado i durant el període nadalenc una botiga amb els productes de la firma Riedel (llegir el post sobre les copes). A més, a Vila Viniteca s'organitzen cursets de tast i altres activitats com la festa del vi nou que es celebra cap al mes de novembre. Podeu consultar el seu catàleg on-line en format PDF: Catàleg 2007
Altres delegacions de Vila Viniteca:
VINACOTECA
València 595, 08026 Barcelona.
Príncep de Viana 31, 25004 Lleida.
Muralla de Sant Antoni 41-45, 43800 Valls (Tarragona).

Verema i Collita
El celler Verema i Collita, està ubicat a la Plaça Joanic del barri de Gràcia de Barcelona (Metro L2, Joanic). A un primer cop d'ull, Verema i Collita ens pot semblar un celler auster on tant sols s'hi pot anar a comprar vi a granel. Però no és així, a part de les botes, els tetrabriks de 5 litres, xibeques, coca-coles, fantes i etc. també tenen una interessant selecció de vins dels millors cellers d'arreu de l'Estat (crec que hi son representades totes les denominacions d'origen). A més tenen uns mostradors amb els vins més econòmics (de 2 a 5 euros) que faciliten al client la localització de vins per a un consum diari, que en algun cas -sobretot per que no n'esperem gran cosa- ens poden arribar a sorprendre gratament. Certament a Verema i Collita atenen a tota mena de públic, fins i tot restaurants, però si els demanes consell (especialment a qualsevol dels dos Jordis) t'ajudaran a escollir el vi/cava/licor que més s'apropi al teu gust, pressupost, context o inquietuds vitivinícoles. En fi, tant la clientela com els vins que hi tenen són força variats.

Lavinia
Lavinia (Avda. Diagonal 605 de Barcelona) és una macro-botiga, és més aviat un supermercat mundial de vins, caves, licors, etc. Un espai immens (800m2) ple de passadissos i prestatges (més a l'estil d'un súper que d'un celler més típic) que recorren tots els indrets del món on s'hi produeix vi. La varietat és molt gran, però si saps el què vols ho trobaràs ràpid (si ho tenen) per que està molt ben indicat i organitzat. Ara, si no saps el què vols, no sempre hi trobaràs algú que realment n'entengui i/o et pugui ajudar. Pel meu gust, crec que hi ha massa llum, no sé si això pot afectar al vi d'alguna manera.

La Carte des vins
La Carte des vins és una franquícia que té 15 botigues arreu de l'Estat (4 a Barcelona i 5 a Madrid) i altres escampades entre França i Suïssa. Jo conec força bé la que tenen dins el mercat de La Boqueria. Sempre m'ha agradat el tracte que hem rebut (especialment si et trobes amb un noi gallec) i els vins que hi hem comprat.

Vinya-Roel
El restaurant enoteca Vinya-Roel, al carrer Villarroel 190 de Barcelona (entre Londres i París), és una proposta innovadora. En un mateix espai, però ben separat, hi trobareu una botiga de vins a l'entrada i un ampli restaurant al fons. Al restaurant hi pots dur el vi de casa o pots demanar-lo allí mateix amb el preu de la seva botiga, i en tots dos casos hi sumaran uns 3 euros pel servei. Nosaltres hi vam anar a sopar amb la colla del curs de tast de vins del Pati Llimona, ens vam demanar tres vins diferents i ens van posar tres copes a cadascú per a que els poguéssim anar degustant simultàniament.

Bé, fins aquí les compres, ara és el vostre torn. Ja sabeu que, com sempre en aquest blog, els vostres comentaris seran benvinguts.
En aquest cas us vull emplaçar a que feu alguna recomanació respecte on anar (o no anar) a comprar vi, especialment si són en altres ciutats.

Ah, i si per anar a comprar vi necessiteu alguna idea/recomanació, llegiu el següent post: Algunes recomanacions de 6 a 18 Euros (més o menys)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada