dijous, 22 de febrer del 2007

Vilosell, un poble amb nom de vi o un vi amb nom de poble?

etiqueta Vilosell 2004, Tomàs Cusiné. D.O. Costers de SegreVilosell és el vi que ha representat l'emancipació de l'enòleg Tomàs Cusiné i El Vilosell, el poble de Les Garrigues (Lleida) que ho ha fet possible.
Malgrat tot, per a Tomàs Cusiné, no ha representat cap "trasbals" aquesta emansipació, ja que és un gran coneixedor dels Costers de Segre, no en va ha estat vinculat durant força anys al Castell del Remei.
A El Vilosell, Cusiné s'ha fet càrrec de l'antiga cooperativa del poble, l'ha remodelat i l'ha dotat de la tecnologia necessària per a obtenir vins de qualitat, com ara botes d'acer inoxidable refrigerades. Les vinyes que hi té en propietat estan repartides en dues finques, una a La Pobla de Cérvoles i l'altra a El Vilosell. Totes dues a una altura considerable, uns 700 sobre el nivell del mar, ja que es troben a la Serra de Llena, que llinda amb la D.O. Conca de Barberà i és a tocar de la D.O. Montsant (feu click al mapa de sota fer ampliar-lo). L'alçada i la ubicació d'aquestes vinyes fa que tinguin un estrès tèrmic considerable (això és la diferència de temperatura entre el dia i la nit), el que permet que durant el dia el cep "treballi" a ple rendiment i per la nit "descansi" i assimili bé els nutrients, condicions idònies per a obtenir una bona matèria prima, juntament amb una pluviometria baixa com la d'aquesta zona dels Costers de Segre. Cal dir també respecte a la ubicació, que gran part dels ceps estan plantats en pendents.

Vilosell és el segon vi del Celler Tomàs Cusiné. El primer és el Geol (18€), que encara no he tingut el gust de tastar.

Nota del tast:
Color picota amb matís violat, de capa alta i brillant, el que ens indica que serà un vi madur i gens castigat pel pas del temps. En nas apareixen fruits negres i vermells madurs amb notes balsàmiques de la barrica. En boca és equilibrat, amb bona acidesa i uns tanins grassos. És un vi que perdura en boca.
Molt recomanable.

Fitxa tècnica

Ensamblatge: 49% d'ull de llebre ("tempranillo"), 28,5% cabernet sauvignon, 12% garnatxa i 10,5% merlot.
Criança: 9 mesos en bota de roure francès.
Embotellat: setembre del 2004. Sense filtrar.
Graduació: 13,6º
Preu: 10,50€
D.O. Costers de Segre

Per finalitzar, un apunt personal.
Les Garrigues és una comarca força oblidada en general, però que ens ofereix productes de primera qualitat. De fet, és més coneguda per l'oli d'oliva, que s'elabora amb la diminuta i afruitada arbequina, i pels fruits secs que no pas pel vi. Jo sento una simpatia especial per Les Garrigues, a part que és una comarca ideal per a practicar el ciclisme (la meva altra afició), també és on hi tinc part de les meves arrels, ja que el meu primer cognom prové de les Garrigues, concretament de Bovera, d'on l'avi patern i tots els seus fills, a excepció del meu pare que ja va nàixer a Flix -d'on era l'avia-, n'era oriünd. També professo una especial simpatia per El Vilosell per que diuen que és el poble dels llops de les Garrigues, i Llop és el meu segon cognom, encara que aquest ve d'una altra terra de vins, La Terra Alta.

Veure localització al Google Maps.
Mapa topogràfic comarca de les Garrigues i voltants

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada